Főoldal » Cikkek » Program bemutató » Leírások

Integrált Windows telepítő készítése lépésről lépésre

Mi tagadás, nincs kényelmesebb és gyorsabb rendszertelepítés, mint amikor rendelkezésünkre áll egy minden szükséges frissítésekkel, driverekkel, esetleg termékkulccsal és bejelentkező képpel integrált telepítő eszköz. Az oldalon eddig is rendelkezésetekre állt egy parancssoros (kocka) megoldás kollégám jóvoltából, mely eljárás, kisebb módosításokkal ugyan, de alkalmas minden kiadás esetében.

A mostani írásban egy kevésbé kocka, de annál hatékonyabb és gyorsabb megoldást kínálok arra az esetre, ha kedvet éreznétek saját integrált telepítőt létrehozni egy Windows operációs rendszerből.

A leírásban három nagyobb lépésben mutatom be egy Windows 10 frissítésekkel, termékkulccsal és bejelentkező képernyőképpel integrált telepítő eszköz elkészítését: első lépésként le kell töltenünk az integráláshoz szükséges frissítéseket, ezt követően konvertálni kell a Microsofttól letölthető .iso állomány részét képező install.esd fájlt, majd csak ezután foghatunk hozzá a tényleges integrálási munkához.

Amire szükségünk lesz:

  • egy hivatalos forrásból származó Windows 10 iso-ra, mely letölthető a Microsoft Media Creation Tool segítségével
  • a Windows 8.1/7 iso-k letöltési helye megtalálható a telepítési leírásokban;
  • NTLite programra, mellyel a konvertálást végezzük, letölthető innen
  • Windows Hotfix Downloader programra, mely letölthető innen
  • Windows Download Integrator programra, mely letölthető innen
  • és végül egy .zip fájlokat kicsomagolni képes programra, mint pl. a megújult 7-Zip-re.

Fontos:

  • első szabály, hogy minden szükséges eszköz, mappa legyen kéznél, azaz a nyugodt munka érdekében előre gondoskodjatok mindenről és ne menet közben kelljen mappákat készíteni, illetve keresni, ezért javaslom, hogy a lenti kép szerint járjatok el.

1 Eszközök, mappák

  • második szabály, hogy mindaddig ne kattintsunk (még véletlenül sem) a Windows Download Integrator program integrálást indító zöld pipájára, amíg minden általunk integrálásra szánt illesztőprogramot, fájlt, képet és frissítést hozzá nem adtunk, mert ebben az esetben kezdhetjük elölről az egész procedúrát;
  • harmadik szabály, az integrált telepítő készítésének sikere három tényezőn múlik: a kellő előkészítésen, a nyugodt és türelmes munkán, s végül a megfelelő eszközön, amelyen dolgozunk.
1., Frissítések letöltése

Két lehetőségünk van a frissítések letöltésére, egyrészt rendelkezésünkre áll a Windows 10 Update Archive tároló, ahol szinte minden Windows 10 frissítés megtalálható, illetve a már említett Windows Hotfix Downloader program. Jelen esetben ez utóbbit fogjuk használni.

Nyissuk meg a már letöltött és kicsomagolt Windows Hotfix Downloader (WHD) programot és kattintsunk a bal felső Select a Category részre, a legördülő menüben válasszuk ki a Windows 10 x64 kiadást…

3 Windows kiválasztása

…kijelölés után azonnal rendelkezésünkre állnak a szükséges frissítések, így nincs más dolgunk, mint kijelölni azokat, amelyekre szükségünk van…

Megjegyzés: a lenti képen látható kijelölt frissítések csak a bemutató célját szolgálják és nem feltétlenül a valóságot tükrözik.

4 Kijelölt frissítések jelölt

…adjuk meg a frissítések letöltési helyét, majd kattintsunk a bal alsó Download gombra a letöltés megkezdésére.

5 Tallózzuk be a frissítések helyét download jelölt

6 Frissítések letöltése

Miután a letöltés befejezéséről értesítést kapunk, a programot bezárhatjuk, a szükséges frissítések már az előre elkészített mappában vannak.

2., A Windows install.esd konvertálásának lépései

Első lépésként mountoljuk az iso-t, majd másoljuk be a már előre elkészített Windows mountolt iso elnevezésű mappába.

Ezt követően nyissuk meg az NTLite programot és az Add fülön tallózzuk be a mountolt állomány Sources mappából az install.esd fájlt…

1 megnyitás Add

2 Tallózzuk be az esd fájlt

…kattintsunk az Operating systems-re…

3 az alábbi kép látható jelölt

…most kattintsunk a Convert fülön bejelölt részre..

4 Katt a Convert WIM jelölt

…a felnyíló ablakban nyomjunk Ok-t …

5 Katt Ok

…ezzel elindul a konvertálás folyamata…

6 Konvert folyamata

…mely bő 10 perc múlva kész és láthatjuk is a munkánk eredményét.

Eredmény

Most kattintsunk a bejelölt részre, majd a Create ISO Image opcióra, hogy elkészítsük a már install.wim fájlt tartalmazó .iso-t…

Eredmény jelölt

…adjuk meg az .iso helyét és nevét…

Adjuk meg a helyet, nevezzük el

…a felugró ablakban nyomjunk Ok-t…

Ok

…ezzel elindul a .iso állomány elkészítésének folyamata, mellyel néhány perc múlva készen is vagyunk.

Iso készítés folyamata

Végül látható kész iso a mountolt mellett

A konvertálással végeztünk, zárjuk be a programot, amennyiben nincs szükségünk a mountolt fájlokra, töröljük.

3., Frissítések és képek integrálása lépésről lépésre

Nyissuk meg a Windows Downloader Integrator programot és kattintsunk a bejelölt részre…

1 megnyitás jelölt

…a felugró ablakban kattintsunk az Igen-re…

2 Ok katt

…tallózzuk be az előzőekben elkészített .iso-t…

3 tallózzuk be az isot

…adjuk meg a célmappa helyét, ahová a program felcsatolja a kibontott állományt..

4 DVD

…majd elindul az iso kibontásának folyamata…

5 kicsomagolás

…kicsomagolás után jelöljük ki a Windows kiadást egy pipával (a képen látható két Windows ne zavarjon meg senkit, ugyanis ez tartalmazza a Home és Pro kiadást is), amennyiben csak Pro kiadást szeretnénk, mint jelen esetben, akkor elég, ha az elsőt jelöljük ki, majd kattintsunk a zöld pipára…

6 jelöljük ki a Windows kiadást jelölve

…ezzel megnyitjuk azt a felületet, ahol hozzáadhatunk integrálásra szánt frissítéseket és egyéb eszközöket, programokat…

7 Integrálás

…kattintsunk az Updates fülre és adjuk hozzá a mappában elhelyezett frissítéseket a +gombra kattintva…

8 Updates fül és plusz jel jelölve

…tallózzuk be a frissítést…

8 updates hozzáadva

…most adjuk hozzá a telepítő termékkulcsot, ehhez kattintsunk a Product Key fülre és az Add Serial gombra, majd írjuk be a termékkulcsot…

9 Termékkulcs jelölve

…végül adjuk hozzá a bejelentkező képernyőképet, ehhez kattintsunk a Setup Image-re, majd a + gombra…

10 Kép hozzáadása jelölve

…végül tallózzuk be a képet.

11 kép kész

Miután mindent hozzáadtunk, amit elterveztünk, így nincs más teendőnk, mint a Start integration zöld pipára kattintani és a program elkezdi a fájlok, frissítések integrálását.

12 Kép elkészült jelölve

Néhány kép a folyamatról…

13 Mounting

14 Integrálás folyamata

15

16 Clean up

18 Kész

Fontos: mindaddig, amíg a fenti befejező kép nem jelenik meg, várjunk türelmesen, ne kattintsunk semmire, mert azzal csak megszakítanánk az integrálás folyamatát és az addig végzett munkát kezdhetnénk elölről!

Miután végeztünk, annyi a teendőnk, hogy a DVD mappa tartalmát másoljuk USB-kulcsra vagy lemezre és indulhat is a telepítés, ugyanis a telepítő eszköz elkészítéséhez nincs szükség semmilyen külső programra.

Természetesen az integrált telepítőt kipróbáltam én is és a tengerparti képen a lenyugvó naplementét szemlélve most már kellemesebben telt a telepítésre szánt idő.

800 pixel

Végszó

Miután végigvettük egy integrált telepítő eszköz elkészítésének menetét, láthattátok, hogy nem is olyan bonyolult eljárás egy saját telepítő elkészítése. Így a hosszúnak tűnő leírás ne riasszon vissza senkit egy saját integrált telepítő elkészítésétől, ugyanis a gyakorlatban ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb a folyamat. Aki egy kicsit is jártasabb az informatika világában, az operációs rendszerek telepítésében, annak ez nem okozhat gondot és nincs annál nagyobb öröm, mint erre a feladatra a saját testre szabott telepítőjét használni.

Jó munkát és sok sikert a feladathoz!

#update (2016.01.15.): A Download Integrator későbbi tesztelése során sajnos több hibát is felfedeztünk a program működésében, amit a béta jellegének tudhatunk be valószínűleg. Windows 7 esetében tökéletesen működik, a Windows 10-zel néha többször is neki kell futni a feladatnak, a Windows 8.1-el viszont hadilábon áll, abba nem volt hajlandó beleintegrálni a frissítéseket inkompatibilitásra hivatkozva.
Forrás

Kategória: Leírások | Hozzáadta:: vago (2016-01-18)
Megtekintések száma: 4804 | Címkék (kulcsszavak): integrál, win10
Összes hozzászólás: 0
avatar