Sámson városnap

 

 
Virágos Hajdúsámson
 

Hajdúsámson – 2014. augusztus 30-án szombaton egész napos rendezvénnyel ünneplik a településen a várossá nyilvánítás 10. évfordulóját. A városnap fővédnökei Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára és Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára lesznek. A megszokott, sokszínű programokon kívül díszpolgárrá avatás és a tervezett légimentő bázis építéséhez kapcsolódóan, mentőhelikopter bemutató színesíti a település legfontosabb ünnepét. Este Apostol élőkoncert és tűzijáték szórakoztatja majd a jelenlévőket. Az évfordulóhoz kapcsolódóan augusztus 18-án teltházas színházi előadást tartott a hajdúsámsoni iskola díszudvarán a szintén 10 éves budapesti Körúti Színház. A közönség az Én és a kisöcsém című zenés darabot láthatta Koltai Róbert rendezésében. A másnap ugyanott tartott Szent István napi ünnepségen Hajdúsámson testvérvárosa, a bulgáriai Belene nevében a város küldöttségének vezetője, Momcsil Szpaszov polgármester köszöntötte Hajdúsámson lakóit a neves évforduló alkalmából. A település másik testvérvárosát Csíkszentdomokost szombaton látják vendégül. Ezen a héten átadásra kerül a település teljes hosszában elkészült belterületi kerékpár út is, melynek mentén több száz virágot ültetett az önkormányzat, így megszépült közterületekkel várják a jeles napot.

 


 
Sámson légimentőállomás
 

Európai Uniós pályázat keretében mintegy 600 millió forintból négy új légibázis kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy a jelenlegi hét bázis közül három (a balatonfüredi, a szentesi és a budaörsi) kielégíti a folyamatos üzemelés támasztotta követelményeket, a másik négy (a sármelléki, a pécsi, a miskolci és a debreceni) azonban bérleményként üzemel, és ezeket szeretnék az új állomásokkal kiváltani. A politikus konkrét helyszíneket ugyan nem említett, de a Napló megtudta, hogy a négy új bázis egyike (a debreceni helyett) Hajdúsámsonban, a Csokonai utca végén egy magaslaton épül meg 150-200 millió forintból. Hamza Gábor polgármester elmondta, hogy az OMSZ és a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. vezetői jövő szombaton a városnapon egy olyan korszerű mentőhelikoptert is bemutatnak, amilyen a hajdúsámsoni légimentő bázison teljesít majd szolgálatot. A Csokonai utcai helyszín kívül esik a Debreceni Repülőtér biztonsági zónáján.

 


 

   

 


 

Eboltások időpontja:

 


 

 

 

 

nagy kép

 

 

 


 

 

Fontosabb telefonszámok

 

 

 


 

 

 

Városi események

 

 
 
 

Tanévnyitó ünnepség a debreceni Csapókerti Általános Iskola tagintézményeként működő állami fenntartású általános iskolában Hajdúsámsonban 2013. augusztus 31-én.
Az idei tanévtől a település önkormányzata átadta a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének. A kormány a hajdúsámsoni állami köznevelés feltételeinek megteremtésére 475,4 millió forintot biztosított. Az önkormányzat az állami oktatás támogatásáért a Jókai utcai és a sámsonkerti iskolaépületeket átadta állami használatba, ezek szeptembertől a debreceni Csapókerti Általános Iskola tagintézményeként működnek.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hajdúsámson – Hajdúsámsonban az állam közel félmilliárd forintot szán az állami iskola kialakítására.
Botrányoktól sem mentes testületi ülések, torzsalkodó önkormányzati képviselők, vérmérséklettől függően haragos és/vagy aggódó szülők, látványos pártpolitikai megmozdulás az általános iskola főbejárata előtt – mindez egyszerre jellemezte az elmúlt hónapokban Hajdúsámson közéletét.

Miután a helyi testület úgy döntött, hogy szeptembertől a Hit Gyülekezete fenntartásába adja a település egyetlen általános iskoláját, a Kormányhivatal ezt a határozatot megtámadta, a Kúria azonban jogerősen mégis a települési önkormányzatnak adott igazat.

Ezt követően mintha kikerült volna a média kereszttüzéből a sámsoni iskolaügy, pedig azóta újabb pikáns fordulatot vett a történet. Noha nem Hajdúsámson az ország egyetlen olyan települése, ahol a következő tanévtől valamely felekezet működtetheti az általános iskolát, a kormány egyedül sámson esetében döntött úgy, hogy 475 millió forintos támogatással meg kell teremteni a településen az állami oktatás feltételeit is.

Hogy hányan fognak az állami iskolába járni, és kik fognak ott tanítani? Ezt is megkérdeztük Hamza Gábor polgármestertől.

A részletekről hamarosan beszámolunk. 
 
 


Közel félmilliárd forintot költ egy állami iskolára a kormány Hajdúsámsonban, mert az egyetlen iskolát a Hit Gyülekezete vette át. Néhány tucat gyereknek kell a világnézetileg semleges oktatás, de szeptemberben még nem nyílik meg az új iskola.

475 millió forintot fordít a kormány arra, hogy a tizenháromezres alföldi kisvárosban, Hajdúsámsonban fejlesszék az állami közoktatást – derült ki a július 11-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá. Az már önmagában is elég szokatlan, hogy a kormány közvetlenül támogat közel félmilliárd forintért egy települési általános iskolát, az viszont még érdekesebbé teszi az esetet, hogy arról a városról van szó, amelyik 2012-ben úgy döntött, átadja iskolájának fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének. „A támogatásról a közoktatási szakma döntött” – mondta erről az Origónak Hajdúsámson polgármestere, Hamza Gábor, aki örül annak, hogy azoknak is lesz hova járnia, akik nem igényelték az egyházi oktatást. A közel félmilliárd forintból a településen már jelenleg is álló iskolaépületeket fogják felújítani és bővíteni. Az egyik épület Hajdúsámson Debrecenhez közeli sámsonkerti városrészében van, ahol azt tervezik, hogy a jelenleg Debrecenbe ingázó gyerekeknek csinálnak iskolát. A másik a település központibb részén van, a Jókai utcában, ahová azok a gyerekek járhatnak majd a tervek szerint, akiknek szülei nem akarták egyházi iskolába járatni a gyerekeiket.„1075 diákból végül 88-an döntöttek úgy, hogy nem szeretnék, ha gyerekük az egyházi fenntartású iskolába járna, a 140 alkalmazott közül pedig csupán 15-en folytatják máshol” - mondta az Origónak Németh Tibor, a Hit Gyülekezete jogtanácsosa, aki szerint ez nagyon jó arány ahhoz képest, hogy a politika jócskán kivette a részét abból, hogy elijesszék a szülőket a Hit Gyülekezetétől, de a közigazgatás is akadályozta a fenntartói jog átadásának a folyamatát. Az új iskoláról szólva a jogtanácsos azt mondta, hogy már korábban is volt arról szó az állammal folytatott tárgyalások során, hogy az állam csinálna egy iskolát azoknak, akik világnézetileg semleges oktatást szeretnének. >>>tovább>>>>
 

 

 

 

 

 
 
Sámsonba és Böszörménybe is kerékpárút vezethet majd Debrecenből

Az alpolgármester kifejtette, hogy jelenleg 40 kilométer kerékpárút van Debrecenben, ezt fogják úgy bővíteni 500 millió forintból, de itt nem áll meg a fejlesztés. - Emellett vannak újabb elképzeléseink, elsősorban az egyes-kettes számjegyű főutak jöhetnek szóba, azok mellett építenénk ki kerékpárutat: a Hortobágy irányába, a balmazújvárosi-nagyhegyesi körforgalomig, valamint szeretnénk bicikliutat Debrecen és Hajdúböszörmény, illetve Debrecen és Hajdúsámson között is, utóbbinak már létezik egy debreceni szakasza, de az is felújításra szorul. A 48-as út melletti kerékpárutat is felújítanánk, illetve van egy engedélyes tervünk a Köntösgát soron a Bartók Béla út és a Balmazújvárosi út közötti szakasz összekötésére. A belvárosi területeken nagyjából 45 kilométer lesz, több mint 8 kilométer fog épülni a város közigazgatási határán, a környező településeken pedig nagyjából 30 kilométert szeretnénk építeni. Mintegy kétmilliárd forintra fogunk pályázni, most folynak az előkészítések a többi települési önkormányzattal közösen – árulta el Pajna Zoltán alpolgármester. (forrás).

 
 
 
Hajdúsámson – Az új céggel olcsóbb szemétszállítást ígért a városvezetés, a szolgáltatás mégis drágább, hogy van ez? – méltatlankodott csütörtökön egy helyi férfi a Naplónak.

A kérdést feltettük Hamza József polgármesternek, aki elmondta: idén új szolgáltató szállítja a hajdúsámsoniak hulladékát, az AKSD Kft. szerződése ugyanis lejárt, a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. (HHG) pedig kedvezőbb díjfeltételeket ajánlott a 2013-as évre. A hajdúböszörményi telephelyű cég csaknem 50 forinttal kevesebbért, heti nettó 305 forintért viszi el egy 120 literes tároló tartalmát. Igaz ez néhány forinttal több, mint a tavalyi összeg. Január 1-től megszűnt az ötven százalékos engedmény – folytatta a polgármester –, amellyel a hetven év felettieket és egyedülálló szülőket segítette az önkormányzat a korábbi években. A törvényi kötelezettségnek eleget téve Hajdúsámson önkormányzata is csak hiány nélküli költségvetési tervezetet fogadhatott el, így a hatmillió forintba kerülő támogatás most nem fért bele a büdzsébe. Az árnövekedés kompenzálására a városvezetés megegyezett a HHG Kft-vel abban, hogy a kevés hulladékkal rendelkező lakosok összefoghatnak és fizethetik közösen egy tároló szállítási költségét

(forrás).