Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Winamp: élt 16 évetA tulajdonos amerikai szolgáltató, az AOL tegnap bejelentette, hogy december 20-án leállítják a winamp.com weboldalt és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, ezzel egyidejűleg a Winamp médialejátszó sem lesz továbbra letölthető a hivatalos forrásból, vagyis megszűnik a fejlesztés.

A legifjabb számítógépes generáció számára valószínűleg már nem sokat mond az eredetileg a Nullsoft által megalkotott szoftver, de az ezredfordulón az egyik legnépszerűbb alkalmazás volt. Az 1997-ben megjelent Winamp megújította a tömegesen használt médialejátszók piacát: többféle felület közül lehetett választani, sokféle formátumot támogatott, kis mérete és gyors működése is kiemelte a versenytársak közül.Fejlesztői a sikert pénzre is tudták váltani: a megjelenés után két évvel a szoftvert 400 millió dollárért megvásárolta a vezető amerikai szolgáltató, az AOL – az egyezség része volt az idén augusztusban megszüntetett rádióportál, a spinner.com is.

A kétezres években is folyt a fejlesztés, megjelentek a Winamp Androidra és Macra írt verziói, de hiába, a lejátszó már sosem érte el korábbi népszerűségét, ráadásul a 2002-ben megjelent harmadik verziótól kezdve a felhasználók egyre elégedetlenebbek voltak a fejlesztésekkel, emellett mind számosabb versenytárs jelent meg jobb programokkal. A nemrég az ars technica által közzétett nagy összefoglaló cikkből kiderül, hogy a szoftvert azért még mindig sok millióan használják világszerte, és évente hatmillió dollárt hoz a tulajdonosnak.

Aki megőrzi a lejátszót a gépén, annak december 20-áig van arra lehetősége, hogy a sok ezerből letöltsön még néhány „bőrt”, vagyis felhasználói felületet.

Forrás: http://itcafe.hu/hir/winamp_aol_rip.html
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: vago (2013-11-21)
Megtekintések száma: 569
Összes hozzászólás: 0
avatar