Főoldal » Fájlok » Grafika

Benvista PhotoZoom Pro 6.0.6 Portable-Multilingual
2015-09-15, 7:19 PM

Kimondottan képméretezésre használható célszoftver a BenVista PhotoZoom Pro, mely elég nagy rangot vívott ki magának ezen a téren, és legfejlettebb méretező algoritmusát S-spline-nak hívják. Legújabb verziója az elmúlt év végén jelent meg 1.1.18 verziószámmal, mind Windows XP, mind Mac OS X platformra. Kézenfekvő volt tehát a gondolat, hogy hasonlítsuk össze az új Photozoom képességeit, mondjuk a Photoshop hasonló képméretező funkciójával.

Nézzük először, mit is nyújt nagy vonalakban ez a kis szoftver?!

  • Továbbfejlesztett S-spline képméretezési algoritmust.
  • A képek finomhangolásának lehetőségét, mint például élesítés, műzaj felvitele.
  • Kötegelt feldolgozást kijelölt képfájlokra, vagy könyvtárakra.
  • Egyedi alkalmazásként, vagy Photoshop pluginként való futtathatóságot.
  • Mindössze 4 magabájtos mérete gyors telepíthetőséget biztosít.

Kezelőfelület

A PhotoZoom lényegében nem kényeztet el minket ezernyi beállítással, de erre nincs is szükség. A legfontosabb funkciókkal találkozhatunk a kezelőfelületen. A legfontosabbak, mint a kép megnyitása (Open), méretezése (Resize), a kötegelt feldolgozás (Batch) és az előnézet (Preview) a programablak tetején lévő eszköztár ikonjaként is kiválaszthatók. A menüopciók közül nyelveket is választhatunk. A régi verzióban a magyar nyelv is elérhető volt, ebben sajnos nem.
A kezelőszervek élén eredeti dokumentumunk méret adatai és nézőképe tanyázik – kevésbé hasznos funkció ez, mint a soron következők.

Ezután találjuk az új méretet megadó New Size részt, ahol a képernyőre méretezést a Pixel Size, míg a nyomtatáshoz méretezést a Print Size részben végezhetjük el. Az első esetben százalékos vagy pixelben megadott méretet alkalmazhatunk, illetve a jobb oldali nyíl segítségével számos előre megadott képernyőméret közül választhatunk. A nyomtatási méretezésnél hasonlók a lehetőségeink. Hagyományos méretékegységekben (mm, cm, inch, stb.) vagy százalékban adhatunk új méretet a képnek, vagy választhatunk egy előre definiált nyomtatási méretet. A második sorban a kimeneti felbontást adhatjuk meg dot per inch, dot per cm, vagy százalék értékben. A Maintain Aspect Ratio jelölő segítségével a kép eredeti oldalarányait tarthatjuk meg, így egy oldal méretének megváltoztatásával a másik oldal is hasonló arányban kerül átméretezésre.

A következő szekcióban a méretezés algoritmusát (interpolációs eljárást) választhatjuk ki, illetve itt végezhetjük a finomhangolást is. A méretezési algoritmusok – szám szerint 10 db - a Resize Method lehulló menüben találhatók. Olyan egyszerű eljárásokat is megtalálunk itt, mint a Nearest Neighbour, vagy a Bilinear. Természetesen a legfejlettebb és a program által leginkább támogatott az S-spline mód. Egyéb algoritmus kiválasztása esetén a képfinomítási lehetőségeink csupán az élesítésre terjednek ki. A finomítási beállítások a Details gombbal aktiválhatók, előre definiált lehetőségeket pedig a Presets menüből választhatunk, például portré, vagy sok részletet tartalmazó fotóhoz, netán szöveg méretezéséhez. A képek finomhangolása három fontos szekcióra oszlik: Az Unsharp Masking bekapcsolásával megadhatjuk a kép utólagos élesítésének erősségét (Intensity) és kiterjedését (Radius). A Fine Tuning szekcióban műzajt adhatunk a képekhez, csökkentve ezzel méretezés, vagy élsimítás okozta steril látványvilágot. Megadhatjuk a műzaj ereje (Strength) és hatásfoka (Sensitivity) is. Az utolsó finomhangolási szekció az élsimítás (Anti-aliasing) ki és bekapcsolása. Alkalmazása jelentősen lassítja a méretezést, de tiszta vonalak, alakzatok, vagy szöveg esetén sokkal jobb eredményt adhat.

Amennyiben a menüben aktiváljuk a Batch funkciót, a képmező alján egy Batch ablakot kapunk, ahová egyenként válogathatunk össze képeket (Add Images) kötegelt, együttes feldolgozásra, de megadhatunk teljes könyvtárat (Add Folders) is, beleértve annak alkönyvtárait (Include Subfolders). A kötegelt képfeldolgozást a jobb oldali Run gombbal indíthatjuk.

PhotoZoom a gyakorlatban 

Ahogy korábban említettem, nyilvánvaló, hogy a PhotoZoom Pro-t összevessük a képszerkesztés referencia szoftvere az Adobe Photoshop hasonló képességeivel. A Photoshop három méretező algoritmussal rendelkezik: Nearest Neighbor, Bilinear és Bicubic. Ezek közül az utolsó adja a legjobb eredményt, ezért ezt választottam az összevetéshez. A PhotoZoom részéről természetesen az S-spline funkció szállt ringbe. Ugyanazt a fotót 300%-os nagyításnak vetettem alá a két programban. Íme az eredmény!


Photoshop (Bicubic)


PhotoZoom Pro (S-spline)

A Photoshop Bicubic algoritmusának pozitívuma a relatív „fotószerűség”. A látott végeredmény közelebb áll egy papírképre nagyított fotó látványvilágához, elsősorban a nagyítás miatt szembetűnőbb zaj és artifact jelenségek miatt. A PhotoZoom S-spline algoritmusa határozottabb élekkel, kissé festményszerűen dolgozik. A részletek megtartása jó, az élsimítás kiváló. Különösen szembeötlő ez, ha egy bitmap text részletet nagyítunk fel ugyanekkorára, bekapcsolt anti-aliasing mellett.


Photoshop (Bicubic)


PhotoZoom Pro (S-spline)

A PhotoZoom Professional tehát hozta a tőle elvárt magas minőséget. Bátran állíthatom, hogy a jelenlegi legjobb megoldás digitális fotóink méretezéséhez. Kiváló képminősége mellett a hatékony élsimítást és lényegre törő kezelhetőségét is ki kell emelnünk. Hátrányaként csupán két dolgot említhetek. Az egyik, hogy a PhotoZoom nem ingyenes, míg néhány hasonló társa (például az Irfanview képnézegető, mely szintén alkalmas képméretezésre) ingyenes. A másik pedig az, hogy a Szárnyas fejvadászban látottakra azért még várnunk kell.
 

LETÖLTÖM

 


Kategória: Grafika | Hozzáadta:: vago | Címkék (kulcsszavak): zoom, Nagyítás, Digitális photo
Megtekintések száma: 1287 | Letöltések: 0
Összes hozzászólás: 0
avatar