kfelt.   új ü. tagok f szab. keresés rss
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Kolozsvári rakott káposzta
vagoDátum: Csütörtök, 2013-10-03, 8:19 AM | Üzenet # 1
avatar
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:



hozzávalók 10 főre
1 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéslapocka
1 bögre rizs (2,5-3 dl)
2 db nagy vöröshagyma
10-15 dkg füstölt kolbász
10-15 dkg füstölt szalonna
1 ek fűszerpaprika
1 kk öröltbors
1 kk örölt kömény
5-6 dl tejföl
füstölt lé vagy csontlé (ha nincs kéznél, kockából is nagyon jó)
zsír vagy napraforgó olaj


A savanyú káposztát gyorsan átmossuk hideg vízben, és pár kanál olajon megdinszteljük (vagy apróra vágott szalonnakocka zsírján).
A bögre rizst pici olajon felforrósítjuk, majd ugyanazon bögrével mérve, adunk hozzá két bögre forrásban lévő vizet, beleteszünk egy füstölt kockát, és puhára főzzük.
A darált húst az előzőleg megfonnyasztott hagymával együtt gyakran kevergetve puhára pároljuk.
Végén fűszerezzük: só, bors kömény, paprika. (A házias íz érdekében egy-két gerezd átnyomott fokhagyma is mehet bele).
Ezután már csak össze kell rakni az alapanyagokat rétegesen és megsütni.
A kivajazott tepsi aljára kerül egy réteg káposzta (egyharmad), rá egy réteg hús (kb. fele) és a húsra a kolbászkarikák. Végül rásimítjuk a rizst. A rizsre jön a 2. réteg káposzta, jól megtejfelezve! Majd kezdjük előlről a rétegeket. Legfelül káposzta legyen.
A maradék tejfellel jól befedjük, és egy kis szalonnakockával, apróra vágott kolbászdarabkákkal megszórjuk.
Aláöntjük a maradék füstölt levet, majd forró sütőbe tesszük. 20-25 percig lefedve pároljuk, és fedő nélkül sütjük még 15-20 percet, amíg kicsit megpirul.
Jó étvágyat kívánok!


Nyomtatás

 
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

/forum/0-0-1-34