vago | Dátum: Péntek, 2013-09-20, 7:05 AM | Üzenet # 1 |
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:
|
Hozzávalók: 1,5-2 kg friss sertésköröm (nagyságtól függően 5-6 db) 40 dkg vöröshagyma (felkockázva) 4 duci gerezd fokhagyma (zúzva) 3-4 dkg mangalica zsír (a köröm is enged) 1 csapott evőkanál pirospaprika (csípőssel lehet keverni) 1 nagyobb zöld paprika 1 nagyobb paradicsom (télen 2 evőkanál házilecsó) 1 szem szegfűbors (aki nem ismeri, inkább ne használja) fél mokkáskanál őrölt kömény fél mokkáskanál őrölt színes bors 1 dl száraz vörösbor 1-2 kávékanál só (ízlés szerint) 1-1,20 kg krumpli (hosszában szeletelve)
Elkészítés: A körmökről az esetleges szőröket eltávolítjuk, majd a köröm végétől kezdve éles késsel hosszában az inak mentén félbevágjuk, alaposan megmossuk (nem lesz csontszilánkos).
Legalább 5 literes űrtartalmú serpenyőben vagy lábosban a vöröshagymát zsíron megpirítjuk, megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, a körmöket jól átforgatjuk benne. Ízesítjük a fűszerekkel, belevágjuk a paradicsomot, paprikát vagy a lecsót, meglocsoljuk a borral. Lassú tűzön elkezdjük főzni, néha alákevergetünk, hogy a bőr le ne ragadjon. Az elfőtt levét vízzel folyamatosan pótoljuk, megkóstoljuk, és izlésünkre fűszerezzük.
4,5-5 óra főzést követően, amikor már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és igyekszünk kicsit körbepirítani. A pirítás során keletkező pörzsanyagtól kapja meg azt az ízt, amitől igazán pörkölt a pörkölt (ha Kozma Pista kicsit ráül – szokták mondani).
Mielőtt a krumplit beletennénk, a feleslegesnek tartott zsiradékot evőkanállal eltávolítjuk a tetejéről, majd a krumplit beleöntjük, felengedjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, átkeverjük, és kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. (A krumplit külön is megfőzhetjük sós, köménymagos vízben!)
Kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
|
|
| |