kfelt.   új ü. tagok f szab. keresés rss
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Sertésköröm pörkölt
vagoDátum: Péntek, 2013-09-20, 7:05 AM | Üzenet # 1
avatar
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:



Hozzávalók:
1,5-2 kg friss sertésköröm (nagyságtól függően 5-6 db)
40 dkg vöröshagyma (felkockázva)
4 duci gerezd fokhagyma (zúzva)
3-4 dkg mangalica zsír (a köröm is enged)
1 csapott evőkanál pirospaprika (csípőssel lehet keverni)
1 nagyobb zöld paprika
1 nagyobb paradicsom
(télen 2 evőkanál házilecsó)
1 szem szegfűbors (aki nem ismeri, inkább ne használja)
fél mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál őrölt színes bors
1 dl száraz vörösbor
1-2 kávékanál só (ízlés szerint)
1-1,20 kg krumpli (hosszában szeletelve)


Elkészítés:
A körmökről az esetleges szőröket eltávolítjuk, majd a köröm végétől kezdve éles késsel hosszában az inak mentén félbevágjuk, alaposan megmossuk (nem lesz csontszilánkos).

Legalább 5 literes űrtartalmú serpenyőben vagy lábosban a vöröshagymát zsíron megpirítjuk, megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, a körmöket jól átforgatjuk benne. Ízesítjük a fűszerekkel, belevágjuk a paradicsomot, paprikát vagy a lecsót, meglocsoljuk a borral. Lassú tűzön elkezdjük főzni, néha alákevergetünk, hogy a bőr le ne ragadjon. Az elfőtt levét vízzel folyamatosan pótoljuk, megkóstoljuk, és izlésünkre fűszerezzük.

4,5-5 óra főzést követően, amikor már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és igyekszünk kicsit körbepirítani. A pirítás során keletkező pörzsanyagtól kapja meg azt az ízt, amitől igazán pörkölt a pörkölt (ha Kozma Pista kicsit ráül – szokták mondani).

Mielőtt a krumplit beletennénk, a feleslegesnek tartott zsiradékot evőkanállal eltávolítjuk a tetejéről, majd a krumplit beleöntjük, felengedjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, átkeverjük, és kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. (A krumplit külön is megfőzhetjük sós, köménymagos vízben!)

Kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!


Nyomtatás

 
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

/forum/0-0-1-34