Hozzávalók 6 személyre : 20 db tojás
45 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
ízlés szerint mazsola
2 l tej
A 20 db tojást mossuk meg és egy tálba törjük fel, majd keverjük csak annyira,hogy a sárgájuk kilukadjon.
A tejet tegyük oda főni. Amikor már meleg és gőzöl tegyük bele a cukrot és egy csipetnyi sót.
Amikor a tej felforrt, állandó keverés mellett öntsük bele a tojást. Addig főzzük - folyamatosan kevergetve - míg "túrókás" nem lesz és letisztul, szinte vízszerű lesz a leve.
Mikor majdnem kész, tegyük bele a vaníliát! Amikor levettük a tűzről, összekeverjük a mazsolával (ezt nem muszáj beletenni).
Egy edény tetejére terítsünk olyan kendőt, amin keresztül le tud majd csöpögni. Öntsük a kendőbe a túrót és fogjuk össze a kendő végeit, mintha batyut készítenénk. Jól rázzuk össze és hideg vizes kézzel nagyon alaposan nyomkodjuk is össze, hogy összetapadjon a túró. Kössük fel a batyut és csöpögtessük le.
Amikor érezhetően lehűlt, minden bizonnyal kicsöpögött a leve is. Ez igénybe vehet pár órát, de a legbiztosabb, ha egy éjszakát hagyjuk pihenni.
Igazán finom húsvéti különlegesség, de más alkalomra is készíthetjük. Ízlés szerint változtatható a cukor mennyisége. Több cukorral finom édesség, kevesebb cukorral a sonka és a tojás mellé kiváló szendvicstartozék és vendégváró.
Jó étvágyat kívánok!