Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg marcipán
12 dkg vaj, vagy Rama
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés só
3 db tojás
25 dkg liszt
0,75 dl tej
10 dkg darált mák
A meggyes joghurtkrémhez:
30 dkg meggy
4 db zselatin lap
25 dkg joghurt
10 dkg mascarpone
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés citromlé
2 dl tejszínhab
Elkészítés:
A tésztához a marcipánt lereszeljük. A szobahőmérsékletű vajat kevés só, cukor és vaníliás cukor hozzáadásával krémesre habosítjuk. A tojásokat egyesével hozzáadjuk, és tovább keverjük. A lisztet és a mákot összekeverjük, a vajkrémünkhöz adjuk, belekeverjük a marcipánt, az így kapott tésztánkat visszahígítjuk egy kis tejjel.
A tésztát egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben elterítve, előmelegített sütőben 165°C légkeverésen, 8 perc alatt, készre sütjük. Sütés után tetszőleges formával kiszaggatjuk a tésztát. Olyan formát vagy tepsi méretet használjuk erre a feladatra, amibe a krémet is bele tudjuk önteni, hisz formával együtt kell dermednie.
A meggyes joghurtkrémhez 50 dkg meggyet pürésítünk. A zselatinlapokat hideg vízben puhítjuk. A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a mascarponéval kikeverjük, ehhez adjuk a meggypürét. A tejszínhabot felverjük, ebből 25 dkg-ot a meggykrémbe keverünk. Ehhez még hozzá kell kevernünk a felpuhított, majd felolvasztott zselatint, az olvasztásához nagyon kevés főzőtejszínt használjunk. Ha kész, a zselatint is belekeverjük a meggykrémbe.
A kiszaggatott tésztaalapokat a szaggatóformával együtt tálcára helyezzük, az alját akár fóliával is körbetekerhetjük, hogy a krém ne folyjon ki, belekanalazzuk a krémet, gondosan elsimítjuk, a tetejére a maradék tejszínt egyenletesen elkenjük, és mehet a hűtőbe, dermedésig.
Amikor megdermedt, a formákat eltávolítjuk, a tortácskákat a maradék meggyel és mákkal díszítjük.
Megjegyzés:
Természetesen egy nagy tortát is készíthetünk belőle nagyobb kapcsos tortaformában. Fagyasztott meggyből is készíthető.