kfelt.   új ü. tagok f szab. keresés rss
Oldal 1 / 11
Fórum » ....mindenféle » Sósak » Szezámmagos-sonkás kifli (Reggelire frissen!)
Szezámmagos-sonkás kifli
vagoDátum: Csütörtök, 2014-05-01, 2:31 PM | Üzenet # 1
avatar
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 681
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:

Hozzávalók
  • 20 dkg vaj
  • 60 dkg finomliszt

  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1,8 dl hideg tej
  • 1,8 dl hideg víz
  • citromlé
  • liszt
  • 25 dkg főtt füstölt sonka
  • 1 tojás
  • szezámmag

ElkészítésA vajat dolgozzuk össze 8 dkg liszttel, és gyúrjuk egy kb. 10x10 centis tömbbé, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe. A maradék lisztet rakjuk egy tálba, és keverjük össze a sóval és a sütőporral. Az élesztőt morzsoljuk bele, majd cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel, a citromlével gyúrjuk könnyű tésztává. Enyhén meglisztezett felületen nyújtsuk ki. A vajas tömböt tegyük a közepére, a tészta széleit pedig hajtsuk rá, és az egészet egy konyharuhával letakarva, hűtőszekrényben fél órán át pihentessük.
Ezután a hajtás következik. A tésztát nyújtsuk 70 centi hosszú, 35 centi széles lappá. Gondolatban hosszában osszuk 6 egyenlő részre. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt hajtsunk rá, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét hajtsuk be, és a másik oldal tésztájával fedjük be, így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben pihentessük 1 órán át, majd nyújtsuk ki, s az előbbi módon ismét hajtsuk össze, és egy újabb órát pihentessük.
Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon nyújtsuk 70 centi hosszú és 40 centi széles lappá. Éles késsel középen, hosszában vágjuk végig, majd az így kapott 70x20 centis tésztalapokat vágjuk egyenlő szárú háromszögekre. A tésztából leeső széleket illesszük egymás mellé, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel nyújtsuk meg hosszanti irányban. A csúccsal szembeni oldalukra halmozzuk a vékony csíkokra vágott sonkát. A tésztát ezután tekerjük fel a csúcsa felé, vigyázva, nehogy összenyomjuk.
A kifliket rakjuk sütőlapra. Egy megnedvesített konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesszük. Tojással kenjük meg, majd szórjuk meg szezámmaggal. Végül előmelegített sütőben, a középső rácsra állítva, 210 fokon, kb. 18 percig süssük.

Jó étvágyat kívánok!


Nyomtatás

 
Fórum » ....mindenféle » Sósak » Szezámmagos-sonkás kifli (Reggelire frissen!)
Oldal 1 / 11
Keresés:

/forum/0-0-1-34