kfelt.   új ü. tagok f szab. keresés rss
Oldal 1 / 11
Fórum » ....mindenféle » Édesek » Csodás kelt túrós batyu (Könnyű, szaftos, nem lehet vele betelni.)
Csodás kelt túrós batyu
vagoDátum: Csütörtök, 2016-03-03, 7:55 PM | Üzenet # 1
avatar
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 679
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:

Hozzávalók:
a tésztához: 25 dkg finom liszt, 25 dkg rétes liszt, kb. 1,5 dl langyos tej
1 tojás, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 8 dkg olvasztott margarin, 2 púpozott evőkanál cukor; a töltelékhez: 45 dkg tehéntúró, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál búzadara, kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint), 1 csomag vaníliás cukor, 1 maréknyi mazsola, 1 tojás; a teteje lekenéséhez: 1 db tojássárgája, 1 evőkanál tej


Elkészítés:
A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkat összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg fel fut a kovászunk.

Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.

Mialatt kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk fel.

A tésztára 1 evőkanál túrókrémet teszünk, majd átlósan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet csavarunk rajta.

A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de ne szorosan egymás mellé.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával.

Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A megsült és kihűlt batyukat porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat kívánok!


Nyomtatás

 
Fórum » ....mindenféle » Édesek » Csodás kelt túrós batyu (Könnyű, szaftos, nem lehet vele betelni.)
Oldal 1 / 11
Keresés:

/forum/0-0-1-34