Hozzávalók a tésztához: (kb. 30-20 cm-es tepsihez)
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 egész tojás
- 4-5 dkg margarin
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
A töltelékhez: - 1 kg cseresznye
- 5 dkg darált dió
- kb. 5 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A tetejére: - 1 tojássárgája
- porcukor
1. A lisztben elkeverem a sütőport, sót, majd a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrom, és sima tésztává dolgozom. (a margarint adom hozzá utoljára, hogy lássam mennyi kell a tésztához, hogy jól össze lehessen gyúrni)
Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálok belőle, fóliába csomagolom, és 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetem.
2. A cseresznyét megmosom, kimagozom, ízlés szerint becukrozom, lecsepegtetem. Összekeverem az 5 dkg darált diót a 2 evőkanál zsemlemorzsával.
3. A nagyobbik tésztát kinyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, erre ráterítem a cseresznyét, és a másik kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, villával itt-ott megszurkálom a tészta tetejét, lekenem tojássárgájával.
4. Előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 180 fokon kb. 17-20 percig sütöm. (ez persze sütőfüggő, lényeg, hogy a teteje szép aranybarnára süljön) Amikor kihűl, kockákra vágom, porcukorral meghintve tálalom.
Forrás Jó étvágyat kívánok!