vago | Dátum: Kedd, 2014-08-05, 8:49 PM | Üzenet # 1 |
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:
|
A tésztához: 45 dkg finomliszt 8 dkg vaj 10 dkg cukor 1 db tojás 6 ek méz (olvasztott) 1 tk szódabikarbóna 3 ek tejföl 1 db citrom (leve és reszelt héja) 1 csipet fahéj (őrölt) 1 csipet szegfűszeg (őrölt) 1.5 ek vaj (a tepsi kikenéséhez) 3 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)A krémhez: 5 dl tej 8 dkg kukoricaliszt 4 dkg finomliszt 25 dkg vaj 25 dkg porcukor 1 db tojás 1 ek rumA tetejére: 15 dkg étcsokoládé 2 ek cukrozatlan kakaópor 2 ek porcukor 3 dkg vaj 0.5 dl víz elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet, és a tojást. A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük. Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre. Betesszük a forró sütőbe, és 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk! Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni nem kezd. Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral a rummal és a tojással habosra keverjük. Ha a főzött krém kihűlt, kézimixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával. Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük) és a kihűlt lapok közé kenjük. A csokoládét összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel, vagy krémspatulával elkenjük. Hidegre tesszük, és legalább 24 órát állni hagyjuk. Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk. sütési hőfok: 180°C sütési mód: alul-felül sütés költség: 2500 Ft
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!
|
|
| |