kfelt.   új ü. tagok f szab. keresés rss
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Mézes krémes
vagoDátum: Kedd, 2014-08-05, 8:49 PM | Üzenet # 1
avatar
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:


A tésztához:
45 dkg finomliszt
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
6 ek méz (olvasztott)
1 tk szódabikarbóna
3 ek tejföl
1 db citrom (leve és reszelt héja)
1 csipet fahéj (őrölt)
1 csipet szegfűszeg (őrölt)
1.5 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
3 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

A krémhez:
5 dl tej
8 dkg kukoricaliszt
4 dkg finomliszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 db tojás
1 ek rum

A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek porcukor
3 dkg vaj
0.5 dl víz

elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet, és a tojást.
A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük.
Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre.
Betesszük a forró sütőbe, és 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk!
Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni nem kezd.
Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral a rummal és a tojással habosra keverjük.
Ha a főzött krém kihűlt, kézimixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával.
Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük) és a kihűlt lapok közé kenjük.
A csokoládét összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel, vagy krémspatulával elkenjük.
Hidegre tesszük, és legalább 24 órát állni hagyjuk.
Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
költség: 2500 Ft

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!


Nyomtatás

 
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

/forum/0-0-1-34