Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojásfehérje
1 teáskanál citromlé
15 dkg porcukor
8 dkg darált pisztácia
A krémhez:
4 lap zselatin
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
50 dkg eper
2 dkg vagdalt pisztácia
Elkészítés:
2 darab sütőpapírra 24 cm átmérőjű kört rajzolunk, a köröket, kevés papírt ráhagyva, kivágjuk. A papíroknak el kell férni a sütő rácsán egymás mellett. A sütőt 100 C-ra előmelegítjük.
A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével gőzfürdő fölött kemény habbá verjük. Folyamatosan beleszitáljuk a cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Végül óvatosan beleforgatjuk a darált pisztáciát.
A massza felét az egyik körre simítjuk, a maradékot a másikra. A rácsra húzzuk, és a sütőben kb. 35 percig sütjük-szárítjuk (ez tulajdonképpen egy pisztáciás habcsók vagy Pavlova). Ezután 3-4 órát a kikapcsolt sütőben száradni hagyjuk. A sütőt néha-néha kapcsoljuk be pár percre, hogy a langyos meleg folyamatos legyen. Végül kihűtjük.
Az egyik tortalapot tálra fektetjük, köré kapcsolunk egy tortakarikát.
A krémhez a zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint vízbe áztatjuk. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, kettévágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. A zselatint kinyomkodjuk, felolvasztjuk, elkeverjük kevés tejszínnel, majd a tejszín egészéhez adjuk. Kevés habot kenünk a tortalapra, és kirakjuk az eper felével. Rásimítjuk a tejszín felét, ráborítjuk a felső tortalapot, és rákenjük a maradék tejszínt. Kirakjuk a maradék eperrel, kissé lenyomkodjuk, és 2 órára hidegre tesszük.
Tálalás előtt megszórjuk a vagdalt pisztáciával, és szeletelve kínáljuk.