vago | Dátum: Csütörtök, 2015-05-14, 7:46 PM | Üzenet # 1 |
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:
|
Mi az a tárcsa?
Általában egy boronatárcsa kisebb átalakításával készítik ezt a kitűnő sütő eszközt, ami tulajdonképpen úgy működik, mint a wok. Hasonmását barkácsboltokban is be lehet szerezni, van kisebb és nagyobb méretben. Mi mindkettőt használjuk, ha csak 4-6 fő részére sütünk, akkor elég a kicsi is, de nagy családi összejöveteleken bizony bevetjük a nagyobbikat.
Miért jó tárcsán sütni?
A tárcsán nagyon hamar megsül az étel, a nagy lángon hirtelen megsütött hús kap egy kérget, amitől belül puha marad. A tárcsa külső részén sütjük a szalonnát, kolbászt, húsféléket, míg a tárcsa közepébe folyt zsiradékban szépen megsülnek a köretnek való zöldségek. Minden finom, puha, szaftos lesz.
Hogyan süssünk a tárcsán?
Rakjunk tüzet, majd tegyük a tárcsát a tűzre. Ha a tárcsa már elég forró, a szélére helyezzünk füstölt szalonna szeleteket és pirítsuk egy kicsit, hogy a zsírja lefolyjon a tárcsa közepére. Ezután tegyük rá a bepácolt húsokat, ügyelve arra, nehogy hirtelen odaégjen. Ha kevés a zsiradék, öntsünk még egy kis olajat alá. A hús mellé tehetünk kolbászkarikákat is. A hús lehet szinte bármi, a laposabb húsok természetesen jobban átsülnek. Jól süthetőek a különféle grillkolbászok, virsli is. A húsokat előző nap pácoljuk be ízlés szerint. Ne sózzuk, csak közvetlenül a sütés előtt! A legjobb valamilyen olajos-fűszeres pác, de mustárt is használhatunk, igaz, csak vékonyan, nehogy odaragadjon a tárcsára. Nagyon finom a tárcsán sült csirke- és pulykamáj is. A gyerekek imádják, és bevallom, nekem is ez a kedvencem
A köretet a tárcsa közepén készítsük el. Ez lehet szeletekre vágott burgonya, cukkini, paprika, alma, gomba, hagyma, fokhagyma. Bátran próbáljatok ki új dolgokat, mert úgy születnek a legfinomabb ételek! Én egyszer kíváncsiságból tettem a tárcsára egy kis maradék savanyú káposztát. Azóta ha sütés van, mindig veszek vagy egy kilót, megszórom köménymaggal. A sütés végén, amikor már minden húst és köretet leszedtünk, rádobjuk a káposztát a “wokra”. Ez az a köret, amire rögtön lecsap a család
Sütés befejeztével a tárcsát azonnal engedjük tele vízzel, hogy az odaégett ételmaradványok lejöjjenek róla. Vigyázzunk, nehogy a tűzforró tárcsára öntött víz lefröcsköljön! Miután kihűlt, enyhén mosószeres szivaccsal áttöröljük úgy, hogy a teljes zsiradékot ne távolítsuk el róla. Ha kisgyermek van a családban, legyünk nagyon óvatosak, mert a tárcsa iszonyú forró, az oldalán a lecsurgó zsiradéktól néha nagyon erősen felcsapnak a lángok. Kisgyermeket semmiképp ne engedjük a közelébe!
Mindenkinek jó sütögetést kívánok!
|
|
| |