hozzávalók 6 főre
kb. 1 kg sertéslapocka
0,5 kg tarhonya
olaj a hús alá és a tarhonya alá
2 nagyobb vöröshagyma
tetszőleges mennyiségű pirospaprika (2-3 tk)
1-2 étkezési paprika (lehet fagyasztott is)
1 paradicsom vagy paradicsomlé
ételízesítő
elkészítés
A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk és a vöröshagymát is.
Egy megfelelő méretű edénybe betesszük az olajat és a vöröshagymát, megdinszteljük.
Ha jó a hagyma, betesszük a húst, és azt is fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. Ekkor beletesszük a paprikát, paradicsomot és megfűszerezzük. Fedőt rá, és kb. 1 órát pároljuk, főzzük, ha szükséges vizet öntünk rá. (Tulajdonképpen pörköltet csinálunk!)
Ha már közeledik az 1 óra letelte, egy jó nagy edényben kb. 5-6 ek olajat felforrósítunk, és beleöntjük a tarhonyát. Nagy lángon kevergetve szép barnára pirítjuk és kb. 0,5 l vízzel felengedjük, mad ízesítjük (ételízesítő vagy só). Fedő alatt főzzük, de gyakran megkeverjük. Kb. 10-15 perc múlva a tarhonyára öntjük a már viszonylag jól megpuhult húst, aminek azért még legyen szaftja.
Innentől kezdve gyakran ránézünk, megkeverjük, ha szükséges vizet pótolunk és sózzuk. Ha figyelmesek vagyunk nem ég le. Kb. 20 perc kell a közös párolódáshoz, de a hústól is függ. Amikor már késznek érezzük, a feleslegesnek ítélt folyadékot elfőzzük (mi kicsit szaftosabban szeretjük, ez látszik a képen is).
Jó étvágyat kívánok!