| 
| vago | Dátum: Vasárnap, 2013-09-08, 7:17 AM | Üzenet # 1 |  |  Admin Csoport: Adminisztrátorok Üzenetek: 689 Kitüntetések: 3 Hírnév: 12 Állapot:   | 
 
 Hozzávalók 250 gr margarin vagy vaj
 250-300 gr liszt + a nyújtáshoz
 80 ml víz
 1 kiskanál citromlé
 3 kanál cukor
 fél csomag vaníliacukor
 1 kiskanál sütőpor
 egy csipetnyi só
 1 kis tojás a kenéshez
 2 kg alma
 egy maréknyi mazsola
 cukor ízlés szerint – az elején tegyél pár kanállal és az alma megdínsztelése után még adhatsz hozzá
 3 kanál olaj
 5-6 szegfűszeg (kiveszem és megszámolom mennyi kell)
 darált fahéj
 70-100 gr cukrozott narancshéj, apróra vágva
 
 Elkészítés
 Az almát megmossuk, meghámozzuk (nem muszály, de így krémesebb lesz), feldaraboljuk és kivágjuk a csutkákat. Az almahajat kompótnak is el lehet készíteni. Lereszeljük az almát, olajban és cukorral megdínszteljük. Pár perc múlva hozzáadjuk a szegfűszeget, a mazsolát és a narancshéjat. Annak függvényében, hogy milyen zamatos az alma, több vagy kevesebb ideig hagyjuk a tüzön. Minél nagyobb az edény, annál hamarabb lesz kész. Miután levesszük a tűzről, fahéjat is teszünk hozzá.
 
 Hozzákezdünk az almás pite tésztájához. Először a vajat kis kockákra vágjuk (minél kisebb, annál könnyebben vegyül el a liszttel). Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, cukrot és margarint és addig gyúrjuk, amíg a margarinkockák teljesen elolvadnak. Hozzáadjuk a vizet, a citromlevet, a vaníliát és jól összedolgozzuk. Lisztet adunk hozzá és addig gyúrjuk, míg el nem válik a kéztől. A receptes könyben, amiből vettem a receptet azt írta, hogy háromszor kinyújtjuk és összehajtogatjuk a tésztát. Én nem nyújtottam nagyon vékonyra, úgy csináltam, hogy minél hamaranbb menjen, így 5-6 alkalommal félig nyújtottam.
 
 Összerakás:
 A szakács türelmétől függően, csinálhatunk egy nagy pitét tortaformában vagy több kicsi briós szerüt. Én mindkét féleképpen kipróbáltam. A nagy pitéhez 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Egy formába raktam, majd a széleit jól lenyomkodtam. Hagyd a tésztát kicsit a forma szélén kivülre, majd a pite töltése után levágjuk a szélét. Miután a tésztát elhelyeztük a formában, megtöltjük a kihűlt almával. A kisebb almás pitékhez veszünk egy – egy kis csomó tésztát és belenyomkodjuk a formába.
 
 Kinyújtunk egy másik lapot és kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk (ezek a nagy pitéhez lesznek), a kis pitékhez pedig olyan vékony csíkokat vágunk, amilyeneket csak tudunk. Én kaptam a szülinapomra egy kis konyhai eszközt, aminek fodrozott kereke van, tökéletes a csíkok kivágásához. Vesszük a csíkokat és a pitére rakjuk őket, egy középső kereszt alakkal kezdünk. A végeket jól odanyomkodjuk a széléhez. Ezután 2-2 csíkot fogunk rárakni, egyet jobbról, egyet balról, egyet felülre és egyet alulra, ismét jobbra, majd ismét balra. Természetesen úgy rakhatod rá a csíkokat, ahogy szeretnéd, én így készítettem és mivel tetszett a modell, megjegyeztem. Próbáld egyenletesen helyezni a csíkokat, egyenlő távolságra. Folytatsd így a szélekig. A végén még egyszer megnyomkodjuk a széleket és levágjuk a tésztafelesleget. A kis almás pitékre 4 csíkot raktam, majd ezekre merőlegesen 4 másikat.
 
 A tészta tetejét megkenjük tojással, cukrot szórunk rá és 190°C fokos sütőbe tesszük. Az én nagy pitém 1 óra alatt pirult meg, míg a kicsik kb. 40 perc alatt. Nézz rá néha-néha és amikor az almás pite teteje megpirult, vedd ki a sütőből.
 
 
 Jó étvágyat kívánok! 
 
  
 
 |  |  |  |  |