kfelt.   új ü. tagok f szab. keresés rss
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Fórum » ....mindenféle » Édesek » Almás pite (Almás pite)
Almás pite
vagoDátum: Vasárnap, 2013-09-08, 7:17 AM | Üzenet # 1
avatar
Admin
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 689
Kitüntetések: 3
Hírnév: 12
Állapot:



Hozzávalók
250 gr margarin vagy vaj
250-300 gr liszt + a nyújtáshoz
80 ml víz
1 kiskanál citromlé
3 kanál cukor
fél csomag vaníliacukor
1 kiskanál sütőpor
egy csipetnyi só
1 kis tojás a kenéshez
2 kg alma
egy maréknyi mazsola
cukor ízlés szerint – az elején tegyél pár kanállal és az alma megdínsztelése után még adhatsz hozzá
3 kanál olaj
5-6 szegfűszeg (kiveszem és megszámolom mennyi kell)
darált fahéj
70-100 gr cukrozott narancshéj, apróra vágva


Elkészítés
Az almát megmossuk, meghámozzuk (nem muszály, de így krémesebb lesz), feldaraboljuk és kivágjuk a csutkákat. Az almahajat kompótnak is el lehet készíteni. Lereszeljük az almát, olajban és cukorral megdínszteljük. Pár perc múlva hozzáadjuk a szegfűszeget, a mazsolát és a narancshéjat. Annak függvényében, hogy milyen zamatos az alma, több vagy kevesebb ideig hagyjuk a tüzön. Minél nagyobb az edény, annál hamarabb lesz kész. Miután levesszük a tűzről, fahéjat is teszünk hozzá.

Hozzákezdünk az almás pite tésztájához. Először a vajat kis kockákra vágjuk (minél kisebb, annál könnyebben vegyül el a liszttel). Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, cukrot és margarint és addig gyúrjuk, amíg a margarinkockák teljesen elolvadnak. Hozzáadjuk a vizet, a citromlevet, a vaníliát és jól összedolgozzuk. Lisztet adunk hozzá és addig gyúrjuk, míg el nem válik a kéztől. A receptes könyben, amiből vettem a receptet azt írta, hogy háromszor kinyújtjuk és összehajtogatjuk a tésztát. Én nem nyújtottam nagyon vékonyra, úgy csináltam, hogy minél hamaranbb menjen, így 5-6 alkalommal félig nyújtottam.

Összerakás:
A szakács türelmétől függően, csinálhatunk egy nagy pitét tortaformában vagy több kicsi briós szerüt. Én mindkét féleképpen kipróbáltam. A nagy pitéhez 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Egy formába raktam, majd a széleit jól lenyomkodtam. Hagyd a tésztát kicsit a forma szélén kivülre, majd a pite töltése után levágjuk a szélét. Miután a tésztát elhelyeztük a formában, megtöltjük a kihűlt almával. A kisebb almás pitékhez veszünk egy – egy kis csomó tésztát és belenyomkodjuk a formába.

Kinyújtunk egy másik lapot és kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk (ezek a nagy pitéhez lesznek), a kis pitékhez pedig olyan vékony csíkokat vágunk, amilyeneket csak tudunk. Én kaptam a szülinapomra egy kis konyhai eszközt, aminek fodrozott kereke van, tökéletes a csíkok kivágásához. Vesszük a csíkokat és a pitére rakjuk őket, egy középső kereszt alakkal kezdünk. A végeket jól odanyomkodjuk a széléhez. Ezután 2-2 csíkot fogunk rárakni, egyet jobbról, egyet balról, egyet felülre és egyet alulra, ismét jobbra, majd ismét balra. Természetesen úgy rakhatod rá a csíkokat, ahogy szeretnéd, én így készítettem és mivel tetszett a modell, megjegyeztem. Próbáld egyenletesen helyezni a csíkokat, egyenlő távolságra. Folytatsd így a szélekig. A végén még egyszer megnyomkodjuk a széleket és levágjuk a tésztafelesleget. A kis almás pitékre 4 csíkot raktam, majd ezekre merőlegesen 4 másikat.

A tészta tetejét megkenjük tojással, cukrot szórunk rá és 190°C fokos sütőbe tesszük. Az én nagy pitém 1 óra alatt pirult meg, míg a kicsik kb. 40 perc alatt. Nézz rá néha-néha és amikor az almás pite teteje megpirult, vedd ki a sütőből.

Jó étvágyat kívánok!


Nyomtatás

 
Fórum » ....mindenféle » Édesek » Almás pite (Almás pite)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

/forum/0-0-1-34