Hozzávalók:
3-3,5 kg téli káposzta
1 kg fehér paprika (még zöld állapotú)
1 kg uborka
1/2 kg hagyma
1-2 db csípős zöldpaprika (el is maradhat)
9 dkg só
25 dkg kristálycukor
2,5 dl 20 %-os ecet (10 %-osból a duplája)
1 mokkáskanál szalicil
1 kiskanál borkén (ropogósságot, fehérséget megőrzi)
fűszerek (szemes bors, koriander, mustármag, köménymag, stb. ízlés szerint)
Az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, nyári, téli finom savanyúság. A hozzávalókat (tisztítás után) szép vékonyan felszeleteljük, s egy nagyobb edénybe rakjuk. Az ecetet, sót, cukrot, szalicilt, borként egy edényben összekeverjük, a felszeletelt zöldségekre öntjük. Jól összekeverjük, és 1-2 napig érleljük, minden nap megkeverve. Nem tévedés, vizet nem kell adni hozzá, csak a saját levében marad, amit enged. Az éppen elegendő lesz. Először lé nélkül adagoljuk a savanyúságot az üvegekbe, s utána a levet, hogy mindegyikre jusson. Kb. 6-7 db 7 dl-es üvegbe elegendő ez a mennyiség. A fűszereket a savanyúság tetejére elosztjuk, s így zárjuk le az üvegeket légmentesen.
Jó étvágyat kívánok!